Jan Saudeks modiga bilder

En av mina favoritfotografer är den tjeckiska konstären Jan Saudek. Jan föddes 1935 i Prag och satt under andra världskriget i ett polskt fångläger för barn. Många av hans släktingar dog i koncentrationsläger.

På 60-talet blev han inspirerad till att bli en seriös konstfotograf och åkte till USA och fick uppmuntran av sin mentor Hugh Edwards.

Jan återvände till Prag där han hade en hemlig studio dold i en källare där han skapade sin konst. Sovjetregimen var inte förtjusta i hans motiv som ansågs vara pornografiska och tog upp tabubelagda ämnen såsom sexuell frihet, korruption och oskyldighet.Vi får vara tacksamma att han trotsade den kommunistiska regimen och skapade modig konst som även i västvärlden har kritiserats och censurerats. Numera åtnjuter han dock den respekt han förtjänar och finns representerad på många av världens konstmuseum.

Personligen gillar jag att motiven är så fyllda a kontraster och att de ofta förmedlar starka känslor. Han väjer inte för det fula och udda, men hans artistiska utförande är alltid sagolikt vackert. Dessutom gillar jag att de handkolorerade bilderna påminner om fotokonst från 1800-talet.http://www.saudek.com/en/jan/uvod.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0