Wendy O Williams - KåtmärktJag tror vi behöver dom där som ställer sig utanför, dom som gör tvärtom, dom som upprör och ifrågasätter. En av dessa viktiga normbrytare var artisten Wendy O Williams.


Wendy föddes i Webster, New York 1949. När hon var 16 stack hon hemifrån och försörjde sig på massor av olika diverse jobb. Bland annat tog hon sig till Europa där hon jobbade som makrobiotisk kock i London och som dansare i en romisk dansgrupp. Hon började även uppträda i porrshower och spelade in en del porrfilmer. Den mest kända är Candy goes to Hollywood från 1979. Återkommer till den filmen i ett separat blogginlägg.


1978 startade hon rockgruppen Plasmatics tillsammans med Rod Swenson som hon samarbetet med utifrån hans teater Captain Kink's theatre. Plasmatics exploderade på punkscenen och blev kända för att spränga utrustning på scenen, såga itu gitarrer med motorsåg och allmänt uppseendeväckande beteende.


Wendy själv uppträdda ofta halvnaken med bara bröst och hade för den tiden en provocerande mohawkfrisyr. Hon blev vid flera tillfällen arresterad för att simulera sex på scenen.1988 turnerade Plasmatics för sista gången och Wendy hade redan då startat en solokarriär. Musiken gick från punk till metal och scenframträdandena var lite lugnare än under Plasmatic guldålder. Hon arbetade även med att rehabilitera skadade djur och sålde ekologiska grönsaker. Hon förespråkade tidigt en vegetarisk livsstil och blev senare även engagerad i djurskyddsfrågor.


Tyvärr var det för många saker i världen som upprörde Wendy och 1998 orkade hon inte mer. Liksom Kurt Cobain tog hon sitt eget liv med hjälp av ett hagelgevär. En av våra stora provokatörer och scenpersonligheter gick alldeles för tidigt ur tiden vid en ålder av 48 år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0